MARÇ 2024: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 11 ABRIL 2024


Ajuntament d'Altafulla

Altafulla més viva que mai

Aquest mes de març l’hem començat amb una obra de les més importants d’aquest mandat: la reforma del Carrer de Dalt. Reconvertim aquest vial que fins ara tenia voreres petites i un tram central d’asfalt que prioritzava als cotxes, per passar a un nou carrer on els vianants en seran els principals protagonistes i que estèticament serà de l’estil dels carrers de la nostra Vila Closa. Una inversió de 839.000€, amb una subvenció de la Diputació de 400.000€, que els propers 6 mesos segur que com tota obra provocarà algun maldecap, però que estem segurs que serà una gran millora per Altafulla. A més, aquest divendres 22 a les 13.00 la Vila Closa i el seu entorn també seran protagonistes d’una nova activitat: el Castell d’Altafulla acollirà la sortida de la cinquena etapa de la Volta Catalunya.

Ciclistes com el bicampió del Tour de França, Tadej Pogacar, i els també campions del Tour, Geraint Tomas i Egan Bernal, participaran a la prova; d’aquesta manera posem Altafulla al mapa amb una de les competicions esportives amb més tradició a Catalunya. Us convidem a sortir al carrer i gaudir d’aquest espectacle! També en motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’han organitzat tot d’actes des de l’Ajuntament i les entitats del poble. Esport, lectura de poemes i del manifest, taller per a reflexionar sobre el paper de la dona en l’espai públic, una obra de teatre per trencar tabús sobre la sexualitat… ens acompanyaran durant aquest mes.

Finalment, al ple del mes de febrer es van aprovar dos punts importants. D’un costat l’aprovació inicial per modificar el límit de terme amb Tarragona (és curiós com aquests dies molta gent està descobrint que, per exemple, l’estació de tren està dins de Tarragona) i poder fer que sigui el riu Gaià el límit. Va ser una llàstima que al Ple alguns partits enlloc de fer costat als interessos d’Altafulla com a poble, es posicionessin del costat del que diuen els seus partits a la capital. D’altra banda vam aprovar noves retribucions pels càrrecs electes de l’Ajuntament, mentre Alternativa feia gala del seu populisme i demagògia de l’antipolítica, l’EINA, Junts i PSC vam aprovar uns sous dignes i justos.
 

Jordi Molinera Poblet

L’Esquerra Independentista d’Altafulla - Esquerra Republicana de Catalunya - L’EINA-ERC

Fer el ridícul i apujar-se el sou

La ciutadania quan escull els seus governants el que vol és que dialoguin, facin propostes en positiu i no fer volar coloms i crear crispació amb els d’aquí i amb els veïns. Tothom pot estar d’acord que els límits de cada municipi siguin clars i lògics i que el riu Gaià sigui la línia que marqui on comença Tarragona i on Altafulla. Per modificar qualsevol límit local el que cal és molt consens i diàleg. No podem fer com Trump i reclamar una gran Altafulla i amenaçar a Tarragona que si no cedeix l’espai, li dirà al cosí de Zumosol, com si la Generalitat hagi de decidir això és teu i això seu al marge dels municipis que tenen plena competència del seu territori.

Fer declaracions delirants a la premsa reivindicant un suposat dret sense haver-ho parlat amb Tarragona, no tenir ni el suport d’ERC i Junts de Tarragona ni tampoc parlar ho amb l’oposició del propi municipi amb 6 dels 13 regidors només té un nom: fer el ridícul. En ple segle XXI el que d emana la gent és que els governs s’entenguin i comparteixin serveis i subministraments en benefici de tota la ciutadania, tant se val que sigui d’un municipi o d’un altre. Quan Alternativa estava al Govern el diàleg amb Tarragona va fer possible eliminar els vehicles de sobre la platja, fer possible un aparcament a l’estació, acordar la recollida de la brossa (cobrant) del Bufet o que l’autobús de Tarragona arribés fins a la rotonda de la Portalada. Què s’ha fet quan el govern dels dos municipis eren del ma teix color?

Aquesta era una de les urgències del ple de febrer, un altre apujar les retribucions dels 7 membres del govern d’EINA i JUNTS un 13,47%, a més de pagar dos sous d’alcalde. S’ha de tenir molta cara dura dir que els polítics locals cobren molt poc uns mesos després de pujar els impostos a tothom i demanar sacrificis als treballadors que en el mateix ple van tenir un increment del 0,5%. Els polítics han de tenir un salari digne per la feina que fan, però després de lamentar se de la situació econòmica del consistori, no hagués estat millor esperar balanços positius per plantejar aquesta pujada d’un 350% per sobre l’IPC de 2023?

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla - Confluència (AA - C)

De coalcaldies i retribucions

En el ple del 22 de febrer es varen debatre dues qüestions, de les quals volem aprofitar aquesta tribuna per explicar la nostra posició. Coalcaldia d’EINA. No ens agrada. Creiem que és una anomalia i una ficció absurda. Si es vol tenir una  alcaldia paritària real, la solució és l’alternança i no el solapament. No és el nostre model i quan tinguem l’alcaldia al 2026, derogarem aquesta fórmula. Per què, doncs, l’admetem? No compartim el sistema d’alcaldia bicèfala però acceptem que cada grup s’organitzi com millor li convingui, sempre que no li costi diners al municipi. I, en aquest cas, no l’hi costa. La retribució que es plantejava per a l’alcaldia era de 37.000€, i per a  la 2a tinença d’alcaldia, de 27.000€. Total 64.000€. Si EINA prefereix repartir aquest import a raó de 32.000€  cada un dels dos càrrecs, no és el nostre ideal, però no ens hi oposarem.  Retribucions regidors. No entenem com Alternativa, un grup amb experiència i vocació de govern, no ha pogut resistir la temptació de recórrer al populisme més graponer per desgastar el govern, relacionant la pujada d’impostos i la precarietat dels sous amb l’actualització de les retribucions dels regidors.

Els salaris dels set membres del govern sumen 174.000€ bruts l’any (el 75% del que va costar la programació de La Violeta l’any anterior), escassament un 1,35% del pressupost. L’IBI s’ha incrementat (menys d’un 5%) no per pagar a aquests regidors, sinó per poder donar els serveis que necessita el municipi i atendre les nòmines del personal, que superen els 4,5MM € i s’han incrementat un 17,8% des de 2020. JUNTS sabem que la tasca política té un clar component vocacional, però això no vol dir que els nostres representants hagin de fer vot de pobresa. No volem que ens governin monjos cartoixans, volem gent qualificada i compromesa, i això requereix salaris dignes. Una mitjana de 1.800€ bruts per paga, creiem que encara és una remuneració escarransida per compensar una tasca de molta responsabilitat, sense jornada ni horaris, que sovint obliga a renunciar a la carrera professional, a l’activitat empresarial o a llocs de treball millor retribuïts. La política no hauria de ser una professió, però sí que és una feina, i el treball s’ha de compensar, de manera ajustada però digna.

Toni Capell

Junts per Altafulla - Compromís Municipal (CM)

Abstenció a l’ampliació de terme

Com vaig argumentar al Ple extraordinari, per les formes de tirar-ho endavant del Govern municipal, particularment el coalcalde l’amic Jordi Molinera. L’oposició ho vam saber per la premsa. Cap informació, cap reunió prèvies; incomprensible, tractant-se d’una demanda general del poble. No ens podia excloure i més sabent que des de 1973 està plantejat i que el PSC sempre va fer costat al alcaldes Joan Pijuan i Manel Ramon, que són els que més van lluitar per l’ampliació de terme, de tenir la frontera del Gaià, com tenim més amunt del pont de la carretera. Arguments per les males formes: “era un secret de Govern” (coalcalde) i “amb el dia a dia, no vam tenir temps” (futura alcaldessa).

Penso que tot plegat ha buscat un cop d’efecte. No puc acabar sense reconèixer que els companys de Tarragona sempre han estat tancats en banda perquè no voldrien passar a la història per perdre un tros de terme. Esperem que les formes de tracte a l’oposició no es repeteixin.

Inmaculada Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC