La Violeta acollirà aquest dijous el documental ‘Una ciutat de mussols’ en homenatge a les persones LGBTI+ que van posar la primera pedra a Tarragona en defensa de les seves llibertats

S’emmarca dins el programa d’activitats de la regidoria de Polítiques d’Igualtat en motiu del Dia Internacional de l'orgull LGTBI

 25 JUNY 2024


La ciutat dels mussols.

El Casal Centre Cultural la Violeta acollirà aquest dijous 27 de juny, a les 18:30 hores, la projecció del documental ‘Una ciutat de mussols (Tarragona era una festa?)’ , escrit i dirigit l’any 2021 per Oriol Grau Elias, Mónica L. Dalmau, Inés Olondriz Granado, Jordi Roig Ferré, Xavier Salsench Anton i Adrià Targa Ramos que fa un homenatge a les persones que van posar la primera pedra de les nostres llibertats.

Dotze testimonis protagonitzen aquest documental per a explicar com era la vida de les persones LGBTIQ+ a la Tarragona dels anys 70. Essencial per a entendre la repressió que van patir a la fi de la dictadura, durant la transició i en l'inici de la democràcia.

Tarragona, finals de la dictadura. Un grup de gais decideix llogar un pis a la Part Alta de la ciutat per a estimar-se en llibertat. No gaire lluny, una jove és amenaçada amb un fusell pel pare del seu amant, un guàrdia civil que cada tarda espia els passos de la seva filla lesbiana. 

Estem en l'època de la “ley de vagos y maleantes”. Estimar depèn de qui es considera un crim. Al mateix temps, els primers bars d'ambient obren les portes a la ciutat. Les colles s'ajunten, organitzen sortides clandestines a Barcelona. I si no, es munten la festa a casa. 

Quim, Carla, Fina, Patxitxa, Toñi, Sendo, Edu, Gelo, Núria, Ció, Dani i Manolo són els dotze protagonistes d'aquest documental que explora la vida LGBTIQ+ de Tarragona durant el final del franquisme i l'inici de la transició. Sota l'atenta mirada dels mussols, aquests personatges transiten per una ciutat a vegades morta, a vegades secreta, sempre amb cops amagats. “Tarragona era una festa si te la muntaves”. Testimonis tendres i a vegades colpidors, perquè la festa és, també, sinònim d'alliberament i plenitud.

El documental s’emmarca dins el programa d’activitats de la regidoria de Polítiques d’Igualtat en motiu del Dia Internacional de l'orgull LGTBI. Després del documental hi haurà un col·loqui amb alguns dels seus autors: Oriol Grau Elias, Inés Olondriz Granado i Xavier Salsench Antón. 

L’entrada és lliure i la invitació es pot adquirir al portal web altafulla.cat i a https://entradas.codetickets.com/entradas/lali-begood/53493/ajuntament-altafulla/online .