Col·laboració entre l'Institut d'Altafulla i l'Arxiu Municipal per fomentar la memòria històrica

El centre va acollir aquest dijous la conferència "Quan l'arxiu parla de l'oblit: memòria històrica i arxius", que va posar en relleu la importància de la recerca històrica i el paper dels arxius en la preservació de la memòria democràtica

 21 FEBRER 2025


Axel Baiget a l'Institut d'Altafulla. / Ajuntament d'Altafulla

En el marc de les activitats de difusió de l'Arxiu Municipal d'Altafulla i la seva col·laboració amb l'Institut d'Altafulla, aquest passat dijous 20 de febrer va tenir lloc una conferència sobre memòria històrica i arxius. La sessió va anar dirigida als alumnes de 2n de Batxillerat del centre altafullenc.

El conferenciant va ser Axel Baiget Morreres, historiador nascut a la Selva del Camp, llicenciat en Història per la URV i màster en Gestió Cultural per la UOC. Baiget compta amb una destacada trajectòria acadèmica i de recerca, centrada en la Guerra Civil espanyola i la postguerra, amb especial èmfasi en la guerra aèria i els refugis antiaeris al Camp de Tarragona. Ha publicat diversos articles i participat en congressos d'història, a més de codirigir el documental "Por al cel: la vida a la Selva durant els bombardejos feixistes al Camp de Tarragona (1936-1939)".

Actualment, Axel Baiget exerceix com a professor d'Història a l'Institut de Riudoms i col·labora amb la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya en l'elaboració del nou mapa de fosses comunes del Camp de Tarragona. Entre altres recerques, ha treballat en l'estudi de les persones nascudes al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre traslladades al Valle de Cuelgamuros i en la identificació de dos enterraments individuals vinculats a la partida de guerrillers del Teixidors.

La conferència, titulada "Quan l'arxiu parla de l'oblit: memòria històrica i arxius", va posar en relleu la importància de la recerca històrica i el paper dels arxius en la preservació de la memòria democràtica.